ΟΛΥΜΠΟΣ

Οι ποιητές και οι καλλιτέχνες δεν έπαψαν να υμνούν τον Όλυμπο από την εποχή του Ομήρου μέχρι τις μέρες μας. Και μόνο το γεγονός ότι οι φορείς ενός μεγάλου, ιστορικού πολιτισμού, όπως οι Έλληνες, στον Όλυμπο φαντάσθηκαν την έδρα των θεών τους, είναι ενδεικτικό του δέους που προξενεί ο ορεινός όγκος του. Δεν εντυπωσιάζει μόνο το ύψος του, που στον Μύτικα φτάνει τα 2.918 μέτρα, αλλά και η μικρή απόστασή του από τη θάλασσα, πάνω στην οποία δεσπόζει, και οι πολλαπλές όψεις του. Κάθε διαδρομή στον Όλυμπο προκαλεί διαφορετική αίσθηση, γιατί το βουνό έχει πολλά πρόσωπα να δείξει στον επισκέπτη.

ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

Το Κάστρο του Πλαταμώνα, είναι κάστρο της Φραγκοκρατίας (μεταξύ του 1204 και 1222), χτισμένο στη θέση οχυρωμένης πόλης της Μεσοβυζαντινής περιόδου, νοτιανατολικά του Ολύμπου, σε μικρή απόσταση από τον Πλαταμώνα, σε θέση στρατηγική που ελέγχει τον δρόμο Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Νότιας Ελλάδας. Είναι το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της βόρειας-κεντρικής Ελλάδας, με τον επιβλητικό κεντρικό πύργο του, που δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό.

ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ

Στους πρόποδες του Ολύμπου και μόλις 5 χλμ. από τις πιερικές ακτές βρίσκεται το αρχαίο Δίον, η ιερή πόλη των Μακεδόνων σε μια περιοχή κατάφυτη, που κατακλύζεται από νερά. Από τα ανασκαφικά ευρήματα προκύπτει ότι το Δίον καλύπτει μια χωρίς διακοπή ζωή 1000 χρόνων, από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι τον 5ο αι. μ.Χ.
Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς μας πληροφορούν ότι στο Δίον μαζεύονταν οι Μακεδόνες, για να τιμήσουν σε τακτά διαστήματα με θυσίες και αναθήματα τους Ολύμπιους θεούς. Εδώ ο βασιλιάς Αρχέλαος στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. οργάνωσε αθλητικούς και σκηνικούς αγώνες, ενώ ο Φίλιππος γιόρτασε στο Δίον ένδοξες νίκες και ο Αλέξανδρος, ξεκινώντας για τη μεγάλη εκστρατεία, θυσίασε στον Ολύμπιο Δία.
Η ιερή πόλη των Μακεδόνων σωριάζεται σε ερείπια που καλύπτονται κάτω από το χώμα της Μακεδονικής γης.

ΠΑΛΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ

Ο Παλιός Παντελεήμονας είναι ένας παραδοσιακός, πετρόκτιστος οικισμός, γνωστός για τις ομορφιές του καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ο Παλιός Παντελεήμονας
Βρίσκεται στις παρυφές του Ολύμπου, σε υψόμετρο 500μ., προσφέροντας ένα μαγευτικό θέαμα σε όποιον θελήσει να τον επισκεφθεί. Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως ορειβατική ποδηλασία, πεζοπορία, αναρρίχηση κ.α..

ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Το Λιτόχωρο, η μικρή πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τον πλούτο των εντυπώσεων, που απλώνεται στην πλαγιά του υψηλότερου ελληνικού βουνού. Γραφικό και φιλόξενο το Λιτόχωρο, είναι έτοιμο κάθε στιγμή να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στον ταξιδιώτη κάθε εποχής. Χειμώνα, καλοκαίρι, άνοιξη, φθινόπωρο, η φύση βρίσκεται στην καλή της ώρα.
Εδώ είναι η αφετηρία για τις εξορμήσεις στο ανεπανάληπτο περιβάλλον του Ολύμπου, για την περιπέτεια των αναβάσεων στην κατοικία των θεών της αρχαιότητας.

ΒΕΡΓΙΝΑ & ΠΕΛΛΑ

Βεργίνα – Τάφος Φίλιππου Β’
Στην περιοχή της Βεργίνας υπήρξε η πρωτεύουσα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους, οι Αιγές. Οι βασιλικοί τάφοι, μεταξύ τους και ο τάφος του Φιλίππου Β’, αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών μαζί με πλούσια γκάμα από ιστορικά ευρήματα της εποχής.

Αρχαιολογικός χώρος Πέλλας
Η Πέλλα ήταν η πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους μετά τις Αιγές (Βεργίνα). Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο 35ο χλμ. παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και περιλαμβάνει το μουσείο. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται η ρωμαϊκή αποικία, η παλαιοχριστιανική Πέλλα και η νεκρόπολη.

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Το κέντρο του Ορθόδοξου Χριστιανικού μοναχισμού, μια περιοχή όπου φαίνεται να την έχει αγγίζει ο Θεός, προσφέροντας της μοναδική γαλήνη αλλά και μια εντυπωσιακή φυσική αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα. Είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου ισχύει το άβατο, απαγορεύοντας τη γυναικεία παρουσία. Μοναδικοί κάτοικοι του είναι μοναχοί από κάθε γωνιά του πλανήτη, Έλληνες, Ρώσοι, Σέρβοι, Ρουμάνοι και άλλες πολλές εθνικότητες. Το Άγιο Όρος είναι μια αυτόνομη μοναστική πολιτεία, εντός των ελλαδικών συνόρων, στη χερσόνησο του Άθω Χαλκιδικής.
Η ιστορία του ξεπερνά τα 1000 χρόνια, ενώ η παρουσία μοναχών εντοπίζεται από τον 4ο αιώνα μΧ. Στις 20 Ιερές Μονές του φυλάσσονται αντικείμενα, έργα τέχνης και βιβλία τεράστιας ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα από τα σημαντικότερα αυτών αποτελεί η εικόνα της Θεοτόκου “Άξιον Εστίν”, που βρίσκεται στο ναό του Πρωτάτου στην πρωτεύουσα, στις Καρυές.

ΜΕΤΕΩΡΑ

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων.
Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος.
Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον επτά, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.